Roquefort

Roquefort
Roquefort

Roquefort er en af de meget interessante oste, vi finder fra det franske køkken – eller fra de franske osteproducenter må det nok nærmere kaldes. Der er meget mystik omkring roquefort ostens oprindelse, og det menes blandt andet at kunne dateres, at osten stammer helt tilbage fra år 79 efter Kristi fødsel. 

Det er lidt vildt at tænke på, når du sidder med et dejligt stykke roquefort ost, at du rent faktisk sidder med en ost, der blev “opfundet” ikke lang tid efter, at Jesus levede.

Hvor er roquefort osten fra?

Roquefort osten stammer fra Roquefort-sur-Soulzon provinsen i Frankrig, som også er de eneste, der må putte roquefort navnet på osten. Dermed kan du altså være sikker på, at når du får dig en roquefort ost, så stammer den fra netop dette område i Frankrig. Selvom andre områder i Frankrig godt må producere lignende oste, er dette område det eneste sted, der må gøre brug af navnet på osten.

Skrønen fortæller, at en ungersvend engang var ved at nyde sin frokost bestående af fåreost og brød, da han fik øje på en smuk pige, som han efterlod sin frokost for at komme nær. Da han måneder senere kom tilbage til hulen, hvor han nød sin frokost, var der kommet blåskimmel på osten, nærmere betegnet roqueforti skimmelen. 

Hvordan bliver osten produceret?

Osten produceres af fåremælk. I lang tid blev den unikke roqueforti skimmel udvundet fra lokale grotter og huler i området nær oprindelsesstedet, hvor brød blev efterladt i flere uger for at samle denne skimmel, der så blev udvundet og brugt til at producere osten.

Nu om dage kan det hele laves i et laboratorium, som gør det meget nemmere at lave en præcis og nøjagtig roquefort, der holder sin konsistens og smag meget mere stabilt og i længere tid. Lagringen af roquefort tager som regel 4-6 måneder, før den er klar til at spise.

Hvad passer roquefort ost til?

Roquefort osten er en meget skarp ost, som har en særlig salt smag, hvilket kan gøre den mindre interessant for en del mennesker. Men for os der er vilde med ost, er det virkelig en smagsoplevelse ud over det sædvanlige at sætte tænderne i et velsmagende stykke roquefort.

Du kan blandt andet bruge den i tærter, lave smør af den, eller du kan servere den alene eller sammen med eksempelvis pærer, som er en klassisk kombination. Der er mange måder at servere en roquefort ost på, men den kan sagtens bare nydes i eget selskab.