Brie

Brie de Meaux
Brie de Meaux

Brieosten er en utrolig populær ost – også herhjemme i Danmark. Det skyldes blandt andet den milde smag, som gør den nem at spise for rigtig mange mennesker – også dem, som måske ikke lige vil sætte tænderne i et stærkt stykke roquefort.

Der findes mange forskellige typer af brieosten. Her kommer vi blandt andet ind på den klassiske Brie de Meaux, som er en særdeles populær type af brien. Den milde, men velsmagende hvidskimmelost er i familie med camembert osten, der på udseendet også kan minde en del om hinanden. Dog er camembert osten mere fyldig i smagen og ikke lige så mild som brieosten.

Brie de Meaux – En af de mange typer af brieosten

Omkring 50 kilometer øst for Paris finder vi byen Meaux, som ligger i Brie regionen i Frankrig. Denny by har lagt navn til denne type brie, der er en af de mest populære oste inden for brie.

På trods af sin oprindelse i byen, er der i dag ikke nogen produktion af osten i eller i nærheden af byen. Der er syv departementer, der er godkendte til at producere Brie de Meaux.

Hvor er brieosten fra?

Brieosten kommer oprindeligt fra regionen Brie, som er en af de helt store producenter af oste i verden. Der er stor efterspørgsel på brieost fra hele kloden, og derfor er det også en af de mest udbredte oste.

Den bløde og cremede ost er dog lavet i mange forskellige versioner og typer, og den bliver også produceret uden for Brie regionen, herunder bl.a. i England, Brasilien, Australien og USA.

Hvordan bliver osten produceret?

Osten bliver lavet på komælk, herunder bl.a. sødmælk. Osten bliver lagt i forme, som former sig som hjul. Efter at have ligget i formene i omkring 18 timer, bliver de saltet og tilført den rette skimmel, hvorefter den bliver lagret i 5-6 uger, som er relativt kort tid for en ost.

Hvad passer brie til?

Brie passer til rigtig mange forskellige ting, og på grund af dens milde smag, kan den også sagtens nydes alene. Den er eksempelvis eminent at sætte på et ostebord til en fest eller større begivenhed, hvor der skal være en lækker dessert.

Når du køber en brie, er dens unikke produktion med til at gøre, at den er klar til at servere direkte fra indpakningen. Det gør det også til en nem ost at have med at gøre, da du ikke skal tilberede den på nogen måde.